Det er interessant at se, hvordan brug af cykelhjelme, har forandret sig med tiden. Helt til at starte med, var der slet ikke noget der hed cykelhjelme. Cyklen blev opfundet, og folk var fascinerede over, at de nu kunne komme hurtigere frem end normalt. Man lærte selvfølgeligt hurtigt, at man godt kunne komme galt afsted, hvis man var i et cykeluheld. Men livet var generelt rimeligt farligt dengang, så det var ikke noget man tænkte nærmere over. Hvis du var nervøs for at cykle, så måtte du jo bare køre lidt mere forsigtigt. På et tidspunkt var der dog nogle der fik den gode idé, at smide en hjelm på hovedet, så man var bedre beskyttet i et uheld. Det gav fantastisk god mening: man kommer stadig ligeså hurtigt og effektivt frem på en cykel, men nu kan man skære betydeligt ned for risikoen!

Der er masser af rationelle grunde til at bruge en cykelhjelm. Hvis cyklen og cykelhjelmen var blevet opfundet samtidig, så ville alle nok køre med cykelhjelm. Men det var ikke tilfældet, og mange har derfor oplevet at køre rundt på en cykel, uden at komme til skade. Der er nemlig ikke nogen der siger, at man med sikkerhed kommer ud for et uheld, hvis man kører uden cykelhjelm. Du kan i princippet cykle hver eneste dag, og aldrig nogensinde falde på cyklen – også selvom du gør det uden cykelhjelm. Men hjelmen er der hvis du er så uheldig at komme ud for et uheld. Hvis du er uheldig, hvorfor så ikke minimere den skade, som uheldet påfører dig? Det er ren logik at køre med cykelhjem!

Langt de fleste af vores beslutninger bliver dog ikke truffet på et logisk grundlag. Vi mennesker er emotionelle væsener, og det betyder at vi ofte lader os styre af intuition og mavefornemmelse. Hvis vores erfaring fortæller os, at vi har kørt på cykel i årevis, uden at komme alvorligt til skade… Jamen så konkluderer vi, ud fra vores følelser, at det ikke kan ske! Det rationelle ville være at kigge på statistikkerne: her kan man se den reelle risiko forbundet med, at cykle uden cykelhjelm. Her er prisen på en cykelhjelm ingenting, i forhold til forbedring af ens sikkerhed, man får for pengene. Men følelserne taler deres eget sprog.

Moden gør det muligt, at indføre logiske ændringer i vores adfærd ved at tale til vores følelser. Når vi følger moden, så gør vi det nemlig for at kommunikere til andre mennesker, at vi er på samme side. Vi viser et tilhørsforhold til ”flokken”: og det er noget vi er utroligt drevne til at gøre. Når det i dag er muligt at købe en moderigtig dame cykelhjelm, jamen så sker der noget helt genialt! Pludseligt er vi emotionelt drevne til at tage den beslutning, der giver mest logisk mening: nemlig at cykle med cykelhjelm! Cykelhjelmen er altså blevet et ganske genialt modesymbol!